Typer av barstolar

Det finns en rad olika typer av barstolar; de som finns i kommersiella byggnader är inte allt för sällan monterade i golvet för att förhindra att de flyttas runt. Detta förekommer även i vissa hem, men är sällsynt.

Materialet är oftast antingen trä eller metall (då oftast aluminium, järn eller mässing), plast används inte alls lika ofta som i andra typer av stolar.

Då metall används är färgerna nästan uteslutande svart, vitt eller "silver" (alltså att metallen är kromad eller liknande).

Vanligtvis har barstolen precis som andra stolar fyra ben, men på senare år så har diverse "high tech"-stolar designats som endast använder sig av ett ben – dessa har visat sig vara mycket populära, speciellt i hemmen.

Till skillnad från andra stolar (förutom den klassiska "pallen") så saknar ofta barstolen en ryggdel – det brukar ofta skämtas om att detta är för att berusade personer inte ska somna på pubbarna.

Sittytan kan antingen vara i samma material som själva stolen (alltså trä eller metall), men även en stoppad yta av skinn är populärt, och även sittytor i diverse textilier förekommer inte allt för sällan.